štvrtok 17. októbra 2013

Tvarohový mriežkový koláč

Aaaaaach! Tento koláč je neskutočný! Tak veľmi nám s maminou chutí, že ho s ochkaním zjeme za dva dni a musím piecť znova.


Recept na krehké cesto je od Jamieho Olivera, skúšala som rôzne, ale toto je naozaj to najlepšie krehké cesto na svete. Robievam ho z dvojitej dávky, jednoducho stačí znásobiť všetky prísady. Jednu dávku použijem hneď, druhú zabalím do potravinovej fólie a zamrazím. Niekoľko hodín pred ďalším pečením cesto vytiahnem z mrazničky a ušetrím si tak čas s jeho prípravou.



Čo treba:

Krehké cesto na jednu dávku:
125 g masla
100 g práškového cukru
štipka soli
250 g hladkej múky
2 žĺtky
2 polievkové lyžice mlieka

Náplň:
500 g (2 vaničky) plnotučného tvarohu
2 dl mlieka
1 dl oleja
1 balenie vanilkového pudingu
150 g (prírodného) kryštálového cukru
1 vanilkový cukor
1 vajíčko a 2 žĺtky
malinový, černicový alebo ríbezľový džem na potretie

Postup:

Krehké cesto:
Rúru predhrejeme na 180 °C.
Zmiešame pokrájané studené maslo s cukrom a štipkou soli, pridáme múku a žĺtky. Keď sa zmes začne podobať na hrubú strúhanku, pridáme studené mlieko. Z cesta vyformujeme guľu. Treba s ním hýbať čo najmenej, aby zostalo krehké. Asi štvrtinu cesta odložíme do chladničky. Zo zvyšného cesta odkrajujeme pol centimetra hrubé plátky. Plátky poukladáme na dno a okraje okrúhlej formy s priemerom cca 28 cm, aby do seba zapadali ako skladačka. Potom stláčaním okrajov zlepíme plátky dokopy. Cesto prevísajúce cez okraj formy odstránime. Okraje formy pokryjeme alobalom a postláčame, aby okraje korpusu nepadali a neupiekli sa priveľmi. Takto pripravené pečieme 15 minút, kým sa cesto sfarbí do zlata. Vyberieme z rúry a odstránime alobal z okrajov formy.

Náplň:
Všetky ingrediencie zmiešame dokopy a nalejeme na predpečený korpus. Pečieme 20 minút. Zatiaľ si vyvaľkáme odloženú štvrtinu cesta na pomúčenej doske a nakrájame na prúžky. Koláč vyberieme z rúry, jemne ho potrieme džemom a prekryjeme prúžkami do tvaru mriežky. Vrátime do rúry na asi 15 minút.

Necháme vychladnúť a odkrojíme si poriadny kúsok ku kávičke. Koláč skladujeme v chladničke niekoľko dní. Tiež ho môžeme zamraziť.

20 komentárov:

  1. Ahoj. Hneď, ako som uvidela mriežkový koláč, tak som si spomenula na svoju babičku, ktorá tento koláč piekla hlavne na vianoce. Ja ho tiež pečiem, ale ten od babičky mi chutil omnoho viac.
    Ten tvoj mriežkový skúsim tiež upiecť, lebo už na foto vyzerá výborne.
    martak

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem! Nooo, koláče od babičiek sú vždy tie naj, ale stojí za to vyskúšať aj tento, možno vás prekvapí :)

      Odstrániť
  2. Veľmi dobre vyzerá a je celkom jednoduchý. Mrežovník robievame, ale iba s džemom, takže vyskúšam. Pekný deň prajem :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem a myslím, že keď si ho upečiete, tak aj vy budete ochkať, tak ako ja :). Aj vám pekný deň a víkend.

      Odstrániť
  3. Tento koláčik sa da opísať jedným slovom...BOŽSKÝ...;) ja som robila bez lekváru..jedna báseň!!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Koláč bol výborný, ja som ho robila s malinovým džemom, len to cesto sa mi veľmi nevydarilo..miestami bolo veľmi tvrdé, lepilo sa mi a nedali sa mi urobiť poriadne pásiky... ale inak si ho rodina vychvaľovala :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to sa teším ;)... A k tomu cestu, asi bolo veľmi prepečené... A ak sa lepilo, treba si pomúčiť dosku a malo by byť úplne schladené. Ale som rada, že aj tak chutil, aj keď neviem komu :).

      Odstrániť
  5. Super recept. Vynikající chuť. Pekla jsem podle návodu vč doby pečení vsech části a fakt super.��

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Dnes našla Váš blog.Som fascinovaná mladými dámami,ktoré pečú krásne koláčiky.Rada by som ho vyskúšala,ale môj večný problém:aký priemer formy si mám kúpiť,aby bol taký krásny?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dakujem za mile slova 😊 Kolacik na fotke je peceny v kolacovej forme s priemerom 28 cm. Dajte potom vediet, ako sa podaril 😉

      Odstrániť
  7. výborný koláčik, podaril sa a všetkým chutil :) ďakujem za recept

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aj pre mna je tento kolac srdcovka ❤️ Tesim sa, ze ste si pochutili 😊

      Odstrániť
  8. Dnes upečený ...pre moju nevestu k narodeninám a meninám ... už len dúfam ,že jej bude chutiť ,robila som vo forme srdiečka a preto musel byť dlhšie v rúre nakoľko je koláčik o mnoho vyššíííííí , s cestom sa pracovalo veľmi dobre ... ĎAKUJEM za super receptík !!!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Chutiť bude určite, dám na to krk!:) Len je potrebné ho uložiť na pár hodín do chladničky, aby stuhol, keďže je vyšší. Ja ďakujem za milý komentár. :)

      Odstrániť
  9. Krásný koláč. Dělám stejný, ale těsto nikdy nepředpékám. Příjde mi to zbytečné.Rovnou na těsto dám tvarohovou plnou a šup do trouby. Vždy je skvělý. Akorát nedělám mřížku. Místo ní dávám ovoce.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No u nas predpekanie zbytocne nie je! :) Mame radi, ked je aj na spodu kolaca jemne do zlata. Sto ludi sto chuti. A s ovocim moze byt tiez vyborny :)

      Odstrániť
  10. Dakujem za super recept. Naozaj super kolac akurta som tesne pred pecenim ostala prekvapena ci tam dat kypriaci prasok..dala som pol balicka abolo to ok. No chcela by som vedietteda ci naisto tam nema byt alebo ste len zabudli... Kazdopadne je to super recept. Upeciem zase. Navsteva bola unesena...Ludmila.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Kypriaci prasok do kolaca nejde ;) Tesim sa, ze vam chutil, my sme ho uz piekli snad tisickrat doma :)

      Odstrániť